tirsdag 1. desember 2009

Oppgaver om Karens jul og Albertine


Kategori: opplevelse og innlevelse

1: Etter å ha lest utdraget om Alebertine satt jeg med følelsene med å synes synd i henne, det som skjer henne er en forferdelig ting, og det under jeg ingen. Med tanken på Altertines situasjon og miljø har hun sikkert ingen å fortelle det til, eller ingen vil tro på henne. For politimenn var ganske høyt verdsatt på den tiden.

2: Etter å ha lest ”karens jul” satt jeg og syntes synd på Karen. Men på samme tid er jeg glad på hennes vegner siden at Politimannen var snill med henne og lot henne være i det gamle huset og at hun fikk død inne i et hus i stede for ute på gaten.

Kategori: forståelse og tolkning

1: Temaet i Alebertine er om dobbelt moral, fordi politimannen advarer Albertine mot å blande seg opp i prostitusjon, men på samme tid synes politimannen at Albertine er så fin at han greier ikke la være å røre henne. + at han vet at alle vil tro han og ingen vil tro på henne, for hun er bare en prostituert. Budskapet er nokk at Krogh prøver å vise oss hvordan samfunnet er og kan være og at alle bør være obs på slik, slik at vi kan forbedre samfunnet når det gjelder dette.

2: Jeg tror Skram har valgt å legge historien om Karen opp til julen fordi han vil nå fram til oss lesere og få oss til å forstå at ingen bør være alene og ute i julen. Jul for oss er en høytid man tilbringer sammen med familien inne i varmen, spiser god mat og koser seg. Så jeg tror kanskje han vil at vi skal se hvor fælt andre kan ha det, og hvor godt vi kan ha det.

Kategori: Virkemidler

1: Karens jul er skrevet i autoral synsvinkel, og Amalie skram skriver på den naturlistiske fortellermåten slik at hun ikke kommer med noe løsning på problemet, hun bare fokuserer på det fæle rundt Karen. Hun skriver om hvor grusomt fattigdom kan være, og hvor likegyldig samfunnet er til de fattige.
3: I Karens jul får jeg inntrykk av et veldig kaldt og dystert miljø. Hendelen skjer på en dampskipskai i Kristiania, som er et sted som forbindes med avreise og forlatthet.

Kategori: Sammenligning og vurdering:


1: Tekstene er typisk for den naturalistiske tiden, der fattigdom ble skildret på en ny måte. Seksualitet og kjønnsmoral ble bedre beskrevet. I den naturalistiske tiden var det slik at litteraturen var skrevet på den måten at et menneske ikke kunne forandre sin livssituasjon, at et menneskes skjebne var basert på arv og miljø.

2: Begge tekstene er naturalistiske verk, i Karens jul legges det vekt på fattighet, der Karen er født inn i et fattigmiljø og har kun tak over hodet når hun jobber for madam Olsen. Hun tror hun ser en redning for henne selv og barnet i det lille skuret, men en konstabel finner henne. Han gir henne en frist fram til jul, da må hun være ute. Konstabelen finner så Karen og barnet død på julaften i skuret, som peker mot at Karen ikke ville la barnet vokse seg opp i det samme miljøet som hun ble. Albertine teksten har fokus på dobbelt moral, der konstabelen lurer Albertine inn i sitt hjem og for å fortelle henne at hun ikke må henge sammen med en annen dame som er prostituert. Konstabelen lurer Albertine til å drikke slik at hun bli svak og trøtt. Konstabelen lurer hennes så inne på rommet og har sex med henne uten hennes vilje.

4: Jeg likte teksten om Albertine best. Jeg syntes den var bra fordi det er nokk et bilde på hvordan det var tilbake på den tiden. På samme tid som det var normalt med politi menn på den tiden som ikke fulgte loven, er det enda i vår tid at det skjer tilfeller som dette med Albertine. Jeg synes også at Christian Krogh har holdt spenningen veldig oppe gjennom nære beskrivelser av hva som skjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar